Isot pinnat vaikuttavat tilan tunnelmaan – Tutustu eri lattiamateriaaleihin heti suunnittelun alussa

RY lattiamateriaalit, musta viivapiirros.png

Tilan yleisilmeen määrittävät lattia, seinät ja katto. Lattia on yksi kodin suurimpia pintoja ja sen valintaan vaikuttavat esimerkiksi budjetti, pintaan kohdistuvan kulutuksen määrä sekä ulkonäkö.

Hyvä nyrkkisääntö on, että pintojen suunnittelussa kannattaa edetä isoimmasta kohti pienempää. Lattian pitkäikäisyyden takia omiin tarpeisiin sopivan materiaalin ja silmää miellyttävän tyylin löytämiseen kannattaa paneutua.

Tässä julkaisussa pureudumme erilaisiin lattiamateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin.

 

Parketti

Kokonaan puuta oleva parketti on klassinen sekä ajaton pintamateriaali. Se tuntuu jalan alla miellyttävän lämpimältä ja pehmeältä. Aito puupinta on kaunis, sillä jokainen parkettilauta on uniikki syykuvioltaan ja sävyltään. Tyypillisesti parketissa suositaan laadukasta ja kovaa puulajia kuten tammea, koivua tai saarnia. Ajan saatossa osa puulajeista vaalenee, kun taas osa muuttuu sävyltään lämpimämmäksi ja tummemmaksi. 

Parketti on pitkäikäinen lattiamateriaali, sillä sitä voidaan tarvittaessa hioa ja käsitellä uudelleen kaksi tai kolme kertaa per kohta. Maksimoidakseen parketin käyttöiän, huonekalujen alla kannattaa käyttää huopatossuja ja imuroidessa parketille sopivaa suulakepäätä, jotta välttyy suuremmilta naarmuilta. Tarvittavan hoidon määrä riippuu parketin pintakäsittelystä. Pintaa voidaan käsitellä erilaisilla öljyillä, lakalla tai vahalla. Lakattua pintaa ei tarvitse huoltaa, kun taas öljytty tai vahattu pinta vaatii hoitoa parketin alkaessa näyttää karhealta, kuivalta ja kuluneelta. Parkettia saa tehdasvalmiina sekä paikan päällä käsiteltävänä.

Kuva: Timberwise

Kuva: Timberwise

Koska parketti on luonnonmateriaali, se alkaa ilmankosteuden muuttuessa hieman elämään ja voi näin muotoutua uudelleen. Tämän takia kuivana pysyvä tila on sille paras ympäristö. Jos esimerkiksi punaviiniä tai muuta kosteaa kaatuu parketin pinnalle, kannattaa se heti pyyhkiä pois, ettei jälki ajan kanssa imeydy lattiaan pysyvästi. Näissä tapauksissa hionta on ainoa korjausratkaisu. Auringonvalon määrä kannattaa myös ottaa huomioon, sillä parketti alkaa muuttamaan sävyään valon vaikutuksesta.

Lattiamateriaalit parketin sauvaisuus.jpg

Kuvat: Tarkett



Parketin kuvioinnilla ja leveydellä voidaan vaikuttaa tilan tunnelmaan.

Parketin sauvaisuus kertoo siitä, kuinka monta sauvaa yhdessä laudassa on. Isommissa tiloissa yksisauvaiset ja pitkät parkettilankut ovat näyttäviä sekä pääsevät hyvin esiin luoden tilaan rauhaa ja harmoniaa. Yksi sauva on tällöin yhtä leveä kuin itse parkettilauta. Mitä enemmän sauvoja on, sitä enemmän sävyvaihtelua parkettilaudoissa esiintyy. Koska monisauvaisessa parketissa voidaan hyödyntää puun pienempiä paloja sekä sävyjen ja syiden vaihtelua, on se edullisempaa kuin 1-sauvainen parketti.

Parketin ulkonäköön vaikuttavat myös oksakohtien ja halkeamien määrä. Valinnanvaraa löytyy tasalaatuisesta oksattomasta parketista hyvin rustiikkiseen ja luonnolliseen ilmeeseen. Jälkimmäisen vaihtoehdon pinnasta on vaikeampi havaita käytössä tulleita uusia naarmuja ja jälkiä, sillä ne sulautuvat elävän pinnan sekaan.

Parkettien hinnat vaihtelevat 50-300 euron välillä per neliömetri. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi sauvojen ja oksien määrä, lankun leveys sekä parketin ladontatapa. Esimerkiksi kalanruotoparketin asennus vaatii enemmän työtä verrattuna tavalliseen ladontaan.

Kuva: Timberwise

Kuva: Timberwise

Laminaatti

Mikäli pitää parketin kodikkaasta ulkonäöstä, mutta kaipaa budjettiystävällisempää vaihtoehtoa, laminaatti voi olla täydellinen lattiamateriaali. Laminaatin HDF-runko valmistetaan puukuidusta, joka otetaan yleensä talteen sahausjätteestä. Pinnassa ja pohjassa käytetään paperia, joka laminoidaan runkoon kiinni. Laminaatin puinen pintakuviointi siis ikään kuin tulostetaan rungon päälle. 

Laminaattia on helppo hoitaa, sillä se ei vaadi säännöllistä huoltoa. Pinnan tiiviyden takia myöskään lika ei pääse tarttumaan siihen. Laminaatti on armollinen valolle ja kosteudenvaihtelulle pitäen sävynsä ja muotonsa, mutta veden päästessä runsaasti saumoihin, se alkaa kupruilemaan. Jos pintaan tulee kolhu tai syvä naarmu, sitä ei yleensä voida korjata, vaan se on vaihdettava. Laminaattikitillä voi yrittää korjata pieniä kolhuja tai naarmuja. Työstäminen on kuitenkin melko haastavaa, eikä jäljestä välttämättä tule kovin siisti. Toisaalta on muistettava, että laminaatilla on hyvä iskunkestävyys, eikä se naarmuunnu kovin herkästi.

Laminaatti tuntuu usein jalan alla kylmältä ja kopisevalta. Näitä miinuspuolia voi ennaltaehkäistä asentamalla laminaatin kaveriksi lattialämmityksen sekä askellusta vaimentavan solumuovin. Tosin tämänkin jälkeen pinta on edelleen auttamattoman kova, mikä voi tuntua hieman kolkolta ja keinotekoiselta.

Laminaattia saa useissa erilaisissa kuvio- ja sävyvaihtoehdoissa. Perinteisen puisen kuvioinnin lisäksi laminaattia löytyy esimerkiksi neliön muotoisena niin, että pinta jäljittelee luonnonkiveä tai keraamista laattaa.

Hinnat vaihtelevat laminaateissa noin 6-80 euron välillä per neliömetri. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi pinnan kuviointi, struktuuri, käyttöluokka sekä paksuus. 

Kuva: Tarkett

Kuva: Tarkett

Vinyylikorkki

Vinyylikorkki niittää suosiota etenkin lapsi- ja eläinkodeissa. Lattiamateriaalina se kestää loistavasti kulutusta, eikä pinta naarmuunnu helposti. Pinnan päällys on muovia eli vinyyliä, ja ulkonäöltään se jäljittelee yleensä puuta. Runko on usein laminaatin tapaan HDF-levyä tai täysvinyyliä. Pohja on tehty korkista, mistä materiaalin nimikin kertoo. Korkkikerros vaimentaa askelääniä sekä eristää alta nousevaa kylmyyttä. Vinyyli tuntuukin jalan alta miellyttävältä ja lämpimältä.

Helppohoitoinen vinyylikorkki ei juuri elä ilmankosteuden muuttuessa, mutta saumoja tulee suojata kastumiselta, jottei runko pääse kupruilemaan. 

Vinyylikorkin hinta liikkuu noin 30-60 euron välillä per neliömetri. Hinnan määrittelevät lattian haluttu paksuus ja pohjassa olevan korkin määrä.

Vinyylilattia

Vinyylilattiaa eli arkikielessä muovimattoa löytyy markkinoilta useilla eri kuoseilla ja väreillä varustettuna. Materiaali valmistetaan pääosin PVC:stä (=polyvinyylikloridi) ja/tai SPC-komposiitista (=Stone Plastic Composite).

Tällä hetkellä suosituin vinyylilattia on vinyylilankku, joka asennetaan lankkumaisina paloina kuten laminaatti ja parkettikin. Vedenkestävyytensä ansiosta vinyylilankku sietää hyvin niin keittiön roiskeet kuin eteiseen ulkoa kulkeutuvat kuran ja lumenkin. Lattiamateriaalina vinyyli on siis ihanteellinen altistuessaan kovalle kulutukselle. 

Vinyylimatto taas leikataan isosta rullasta. Sen voi asentaa jo olemassa olevan lattian päälle, jos alusta on tasainen, kova ja puhdas. Yhtenäinen vinyylimatto on myös armollinen kosteudelle. Koska kyseessä on muovimatto, on otettava huomioon, että huonekaluista voi jäädä ajan saatossa painaumia.

Pehmeän vinyylin päällä on mukava kävellä, eikä se kopise laminaatin tavoin. Tiiviin rakenteensa ansiosta vinyylilattia kestää käytössä naarmuuntumatta helposti. Vinyylilattia sopii myös lattialämmityksen kanssa.

Vinyylilattian hinta pyörii 20 - 50 euron välillä per neliömetri. Materiaalin hintaan vaikuttavat koostumus, koko, kuviointi sekä käyttöluokka.

Kuva: TarkettVinyylilattioita löytyy myös 100% kierrätettävinä. Esimerkiksi yllä kuvassa näkyvä iQ Surface lattia, joka valmistetaan asennuksesta jääneistä hukkapaloista sekä käytöstä poistetuista lattioista kierrättämällä.

Kuva: Tarkett

Vinyylilattioita löytyy myös 100% kierrätettävinä. Esimerkiksi yllä kuvassa näkyvä iQ Surface lattia, joka valmistetaan asennuksesta jääneistä hukkapaloista sekä käytöstä poistetuista lattioista kierrättämällä.

Kuva: BolonToinen esimerkki ympäristöystävällisestä vinyylilattiasta on Bolonin kudottu vinyylilattia, joka valmistetaan tehtaiden tuotantojätteestä ja kierrätysmateriaaleista.

Kuva: Bolon

Toinen esimerkki ympäristöystävällisestä vinyylilattiasta on Bolonin kudottu vinyylilattia, joka valmistetaan tehtaiden tuotantojätteestä ja kierrätysmateriaaleista.

 

Koteihin ja julkitiloihin soveltuvien käyttöluokkien ero: 

Materiaalien kulutuksenkesto esitetään vinyylilattioissa, laminaateissa ja tekstiililaatoissa numeroin. Yksityiskodeissa käyttöluokat ovat 21-23 välillä. Julkisissa tiloissa taas 31-34 välillä.

Mitä pienempi arvo on, sitä kevyempää kulutusta materiaali kestää.

On hyvä huomata, että julkitilan materiaaleja voidaan käyttää myös yksityiskodeissa. Varsinkin kovalle kulutukselle altistuvissa tiloissa, kuten eteisessä, kannattaakin valita mahdollisimman suuri numero, jotta lattia pysyy pitkäikäisenä.

 

Kokolattiamatto

Monet muistavat kokolattiamatot nukkaisuudesta ja heikosta kulutuksenkestosta. Nykyään markkinoilta löytyy kuitenkin kehittyneitä materiaaleja ja kokolattiamatot löytävät tiensä yhä useampiin koteihin. Sen lisäksi, että kokolattiamatto on ylellisen näköinen, se tuntuu jalan alla pehmeältä ja lämpimältä. Matto myös pehmentää ääniä, eli akustoi.

Tekstiilimatto sitoo pölyä paremmin kuin kova lattiapäällyste. Matosta on helppoa imuroida pöly pois, kun taas kovan lattiapinnan päältä kulkeva pienikin ilmavirtaus lennättää sen ilmaan ja hengitysteihin. Imurointi sopivalla suulakepäällä vähintään kerran viikossa vähentää pölyä sekä pitää maton raikkaana.

Lattiamateriaalit kokolattiamatto, Laattapiste.jpeg

Kuva: Laattapiste

Myytti: Kokolattiamatto on allergikon painajainen

Puolueettomat testit osoittavat, ettei mattoallergiaa ole, ja ettei itse matoilla ole haitallisia vaikutuksia sisäilmaan. Hengitystieallergioiden oireet johtuvat usein pölystä, joka leijailee ilmassa ja kulkeutuu siten hengitysteihin.

Kokolattiamatto sitoo pölyä paremmin kuin kova lattiapäällyste, jonka päältä kulkeva pienikin ilmavirtaus lennättää pölyn ilmaan ja hengitysteihin. Säännöllinen maton imurointi takaa raikkaan sisäilman.

Kokolattiamatollisen huoneen lämpötilaa voidaan pitää usein pari astetta matalampana, sillä nukkapinta ja tiivis pohja vähentää lämmön johtumista lattiasta ilmaan. Tämä tarkoittaa pientä säästöä lämmityskustannuksissa. 

Mitä ulkonäköön tulee, valikoima on laaja niin materiaalien, värien kuin kuosienkin kannalta.

Kokolattiamaton hinnat pyörivät noin 20 - 200 euron välillä. Materiaalin lisäksi hintaan vaikuttavat myös nukan tiiviys sekä paksuus. Matot jaetaan painoluokkiin, joista kevyimmät ja halvimmat painavat noin 500 grammaa neliöltä ja kalleimmat noin 1500 grammaa neliöltä. Mitä painavampi matto, sitä laadukkaampi se yleensä on. 

Kuva: Koolmat

Kuva: Koolmat

Tekstiililaatta

Tekstiililaatta on irtoasennettava palamatto. Usein siihen törmää toimistoissa, mutta se toimii yhtä hyvin myös kotitalouksissakin. Tekstiililaatan hyviä puolia ovat sen akustoivuus sekä monipuoliset käyttömahdollisuudet. Laatoilla voidaan luoda koko lattian peittäviä pintoja tai rajata tilaa näyttävästi. Vain mielikuvitus on rajana mitä ladontaan tulee, sillä värien ja muotojen kanssa on helppo leikitellä. Olisiko tässä idea lastenhuoneeseen tai vaikka työhuoneeseen?

Kätevä lattiamateriaali on helppo asentaa liiman, tarran tai teipin avulla. Yksittäisten laattojen tarve on helppo mitoittaa tilan koon mukaan, joten asennuksesta syntyy vain vähän hukkamateriaalia. Paloja voi tarvittaessa vaihtaa niin, ettei koko lattiaa tarvitse uusia.


Lattiamateriaalit tekstiililaatta, Laattapiste 2.jpeg

Kuva: Laattapiste

Tekstiililaatta vai kokolattiamatto?

Tekstiililaatta on oikea ratkaisu silloin, kun halutaan hyödyntää laattojen ladonta- ja yhdistelymahdollisuuksia.

Kokolattiamatolla pystytään taas toteuttamaan saumatonta lattiapintaa. Kokolattiamattorullan kuljetus on haasteellista, mutta se on usein tekstiililaattaa edullisempi vaihtoehto.

Molemmat lattiamateriaalit voidaan yhdistää toisen pinnan kanssa listalla.

 

Betoni

Betonilattia sopii mainiosti selkeälinjaiseen sisustukseen. Betoni valetaan paikalleen, hiotaan, kiillotetaan sopivaan kiiltoasteeseen sekä pintakäsitellään. Lattiavalu kuuluu osaksi jokaista rakennusprojektia, joten valettu valmisbetoni käsitellään niin, ettei sitä tarvitse enää myöhemmin pinnoittaa.

Erilaisilla hiertotavoilla voi vaikuttaa paljon pinnan lopputulokseen. Lattiavalut, täryt, hierrot sekä käsittelyt tekee aina ammattilainen. Betonilattian luonteeseen kuuluu, että se todennäköisemmin halkeilee parista kohtaa kuin ei ollenkaan. Jos halkeilemattomuus on ehdoton kriteeri, kannattaa valita esimerkiksi ulkonäöltään vastaava mikrosementti-pinnoite, jolla tällaiselta ongelmalta voidaan varmasti välttyä. 

Pelkistetty betoni on taloudellinen valinta, koska sen päälle ei tarvitse erillistä lattiamateriaalia. Mikäli tulevaisuudessa kaipaa vaihtelua, voi sen päälle asentaa helposti uuden pinnan. 

Materiaalina betoni on kova ja kestävyydeltään ikuinen. Pintana betoni hylkii likaa ja saumattomuuden takia se on myös helppo puhdistaa. Ajan kuluessa pintakiillotuksen voi uusia.

Betoni ja lattialämmitys ovat täydellinen pari. Koska lattiaa ei ole päällystetty muilla pintamateriaaleilla, lämpö pääsee nousemaan suoraan huoneilmaan. Energiatehokas betonilattia on kesäisin viileä. 

Lattian hinta muodostuu betonin laadusta, sen kuljetuksesta, pumppaukseen kuluvasta ajasta sekä hiertotavasta. Mitä vähemmän neliöitä on, sitä enemmän valu ja käsittely maksavat. Halutessaan betonia voi värjätä tai sävyttää pinnan päälle tulevalla sirotteella tai muulla pintakäsittelyllä, mutta se nostaa lopputuloksen hintaa.


Kuva: Decoratiivi

Kuva: Decoratiivi

Mikrosementti

Mikrosementti on muutaman millin paksuinen lakalla päällystetty pinnoite. Uniikki pinta tehdään käsityönä ja pinnoitteen hyvän tarttuvuuden takia se soveltuu lähestulkoon mille alustalle tahansa. Mikrosementti voidaan asentaa lattian lisäksi myös seiniin, kattoon tai vaikka portaisiin. Lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluista mikrosementti ei hätkähdä. Mikrosementti ei ole itsessään vedeneriste, mutta sellaisen päällä se toimii myös esimerkiksi kylpyhuoneessa.

Mikrosementti on hyvin kuitupitoista, minkä ansiosta se on joustava sekä kulutusta kestävä. Koska sen pinta jää saumattomaksi, puhdistaminen käy käden käänteessä.

Lattiamateriaalit mikrosementti, Decoratiivi 2.jpeg

Kuva: Decoratiivi

Pinnan lopputulokseen vaikuttaa levitystekniikka. Sileäksi viimeistelty pinta on siisti ja helpompi puhdistaa. Rouhea pinta on haastavampi siivota, mutta se ei ole jalan alla yhtä liukas. Mikrosementin sävyvalikoima on melkein rajaton, sillä se voidaan sävyttää lähes minkä tahansa värikoodin mukaan. Materiaalin nousevan suosion salaisuus piilee myös siinä, että se voidaan asentaa oikeastaan minkä tahansa jo olemassa olevan pinnan päälle, mikäli pohja on tasainen ja hyvässä kunnossa. Pinnoitettavaan tilaan kannattaa tehdä kosteusmittaus sekä märkätiloissa tarkastaa vedeneristyksen kunto.

Mikrosementti voi naarmuuntua käytössä, mutta suurin osa naarmuista häviää elävän pinnan sekaan ja pienet naarmut voi halutessaan täyttää materiaaliin sopivalla vahalla. Mikäli mikrosementti on paljon tekemisissä veden kanssa, kannattaa huomioida, että vesi voi päästä naarmuista lakkapinnan alle. Isompia jälkiä, kuten pinttymiä, on hankala korjata paikallisesti ja tällöin koko lattia pitää yleensä hioa ja käsitellä uudestaan.

Mikrosementin hinnat liikkuvat 50-120 euron välillä per neliömetri. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi tilan käyttötarkoitus, pohjatöiden tarve sekä asennettavan pinnan muoto. Mitä isommalle pinta-alalle mikrosementtiä asennetaan, sitä edullisempi pinnoitteen neliöhinta on.

Pinnan perusteellinen pohjatyö ja koulutuksen käyneen ammattilaisen ote asennuksessa vie onnistuneeseen lopputulokseen.


Previous
Previous

Kaunis keittiö toimivuudesta tinkimättä

Next
Next

”Kyllä onnistuu” – liian harvoin rakennusalalla kuultua