Perustava - Miten aloittaa rakentaminen ekologisemmin?
Kaupallinen yhteistyö Perustavan kanssa
Rakennetaan Yhdessä -podcastin kolmannella tuotantokaudella pureudumme rakennusalan murrokseen sekä suuntaamme katseemme tulevaisuuden rakentamiseen. Studioon kanssamme saapuu laaja kirjo kestävän suunnittelun, rakentamisen sekä rakennusten ylläpidon ammattilaisia.
Viimeisimmässä podcast-jaksossa Perustavan toimitusjohtaja Sampo Jäntti tutustuttaa meidät rakennusprojektin ensimmäinen näkyvään askeleeseen eli perustusten tekoon. Huolella suunnitellut sekä ammattitaidolla rakennetut perustukset pitävät rakennuksen vuosikymmenestä toiseen vakaana ja kuivana, ja siksi osaaviin tekijöihin kannattaa investoida.
Perustava huolehtii tarvittaessa kaiken maaperätutkimuksista varsinaisten perustuksien pystyttämiseen asti. Oletko miettinyt, minkälainen on optimaalinen maaperä perustuksille? Entä mistä lähteä liikkeelle, kun tonttikaupat on tehty?
Kuva: Perustava
Ennen tontin ostoa on hyvä selvittää maaperän laatu sekä mahdolliset rakentamista hankaloittavat seikat. Jäntti kehoittaa olemaan hyvissä ajoin liikkeellä perustuksien suunnittelun kanssa. Mikäli mahdollista, ammattilaista on suositeltavaa kontaktoida jo silloin, kun tontti on vasta kiikarissa. Tarvittaessa Perustavalta saa myös neuvontaa tontin valitsemiseen. Tontin oston jälkeen käynnistyy perustuksien suunnittelu. Perustussuunnitelmasta löytyy perustusten mitat, salaojat ja routasuojaus sekä radonputkisto ja radontiivistys.
Mikäli haluat säästää omaa aikaasi, Perustava tarjoaa palvelua, joka hoitaa koko maarakentamisvaiheen maaperätutkimuksesta toteutukseen kiinteällä urakkahinnalla.
“Me ollaan itse asiassa tuotteistettu se meidän koko palvelu eli puhutaan tällaisesta Nollakorkopalvelusta… Elikkä kaikki siitä ensimmäisestä maaperätutkimuksen kairauksesta siihen, että se perustus on valmis, niin sen saa meiltä yhdellä kiinteällä hinnalla.”
Perustusten hintaan vaikuttaa merkittävästi tontin maaperä. Kantavalle ja kuivalle maaperälle tehtävä maanvarainen perustus on kustannustehokkain vaihtoehto. Pehmeään maaperään tarvitaan paalutus, mikä jakaa rakennuksen painoa syvemmälle maaperään. Paalutus on aina kalliimpaa ja toteutus vie hieman enemmän aikaa.
Jäntti jakaa vinkkejä tontin valintaan sekä suunnitelmien aikataulutukseen:
Tee ensin maaperätutkimus tontille. Maatyyppi ja sen kantavuus kertoo tarvittavan perustusratkaisun. Näin päästään myös kartalle kuluista.
Mikäli voit vaikuttaa tontin valintaan, valitse tasainen, kantava ja kuiva maaperä.
Kustannuksissa voi säästää, kun perustussuunnitelmat tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa projektia. Näin voidaan ratkaista suurin osa mahdollisista ongelmista jo etukäteen sekä laskea tarkasti betonin menekki. Myös työmaaliikennettä ja tarvittavia työvaiheita voidaan näin optimoida paremmin.
Vinkki! Mikäli tontin osto on ajankohtaista, Perustavan nettisivuilta löytyy ilmaiseksi ladattava tontinostajan opas.
Leikkauskuva eKivestä. Kuva: Perustava.
“Me on tuotu tällainen eKivi-ratkaisu, missä CO²-päästöt on saatu merkittävästi alemmaksi... Meillä on valmiit sokkelielementit, joissa betonin menekki on noin 20-30 % pienempi kuin vastaavassa paikan päällä valetussa, työmaalla tehdyssä sokkelissa.”
Perustava halusi kehittää betonirakentamista askeleen ekologisemmaksi - näin syntyi eKivi. Energiatehokkaammassa vaihtoehdossa eristys on tuotu betonin ulkopintaan, mikä estää tehokkaammin kylmän pääsemisen rakenteen sisälle. Perustuselementit rakennetaan valmiiksi elementtitehtaalla, jonka jälkeen ne kuljetetaan yhdellä kuljetuksella tontille. Tehtaalla valettujen elementtien betonimenekki on pienempää.
EKiven hiilidioksidipäästöt ovat 20-30 % pienemmät paikallavaluun verrattuna, sillä valmiit elementit vähentävät työmaalla toteutettavia vaiheita sekä työmaakuljetuksia. Perustuselementit valetaan vaakatasossa, mikä tekee valmiista pinnasta tasaisemman ja siistimmän. Näin pintaa ei tarvitse visuaalisista syistä pinnoittaa erikseen, mikä taas säästää aikaa sekä rahaa.
Perinteisellä perustustavalla ja eKivellä ei ole suurta kustannuseroa.
“Mä tulin 3,5 vuotta sitten alalle niin yks kollega sanoi silloin, että 60 vuoteen ei oo betoniteollisuudessa keksitty mitään uutta. Ja se oli ehkä pieni kipinä itselle silloin, että kai me nyt jotain keksitään uutta, ja aloitettiin tää tuotekehityshanke aika pian ja tässä on tulos.”