Talotekniikka tutuksi Spigotin kanssa - vieraana Tuomas Suomala sekä Jani Verronen

Rakennetaan Yhdessä -podcastin toinen kausi on täällä! Tänä keväänä istumme ammattilaisten kanssa alas ja syvennymme tuttuun tapaan erilaisiin tapoihin rakentaa, remontoida sekä asua. Kokoamme podcastin teemoja kuvien kera blogiimme, ja itse jaksot pääset kuuntelemaan tästä! Uusi jakso ilmestyy Suplaan joka perjantai.

Podcastin neljännessä ja viidennessä jaksossa tutustumme talotekniikkaan yhdessä Tuomas Suomalan ja Jani Verrosen kanssa Spigotilta. Pureudumme talotekniikan yhteen osaan, LVI-suunnitteluun sekä käymme läpi vinkkejä onnistuneeseen toteutukseen.

Mitä on talotekniikka?

Talotekniikka kattaa yleisesti kaiken kodista löytyvän tekniikan ja järjestelmät, jotka liittyvät lämmitykseen, ilmavaihtoon, vesiputkiin, vesikalusteisiin, sähköön ja automaatioon. Talotekniikka tekee kodista turvallisen, toimivan ja terveellisen asua.

Mitä tarkoittaa LVI-suunnitelma? Mistä sellaisen saa?

LVI-suunnitelma kattaa nimensä mukaan lämmitys-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmät. LVI-suunnitelman tekee LVI-tekniikan ammattilainen.

Toinen yleinen termi on LVIS-suunnitelma, joka kattaa edellä mainitun lisäksi myös sähkön.

Milloin ja mistä talotekniikan suunnittelussa lähdetään liikkeelle?

Talotekniikan suunnittelu on suositeltavaa aloittaa saatuaan ensimmäiset luonnokset talosta, sillä näin tilavarauksiin ja pohjakuvaan voidaan vielä vaikuttaa. Mitä aikaisemmin talotekniikkaa suunnitellaan, sitä enemmän vaihtoehtoja mahdollistuu ja budjettia on helpompi säädellä. Olisi myös hyvä, että suunnitteluprosessissa olisi mukana sekä kuluttaja, että projektin ammattilaiset, jotta erilaisia ratkaisuja voidaan pallotella yhdessä. Suunnittelun alussa kartoitetaan asiakkaan tarpeita ja toiveita yhdessä ammattilaisten kanssa.

Voit säästää pitkän pennin, mikäli on mahdollista nostaa huonekorkeutta ja asentaa ilmanvaihto huonetilan puolelle esimerkiksi koteloinnin avulla. Näin saat säästettyä eristyskustannuksista, jotka tulisi jos ilmanvaihto asennettaisiin yläpohjaan.

Mitä talotekniikan suunnittelussa on muun muassa hyvä ottaa huomioon?

Jakotukin kautta jaetaan vettä asunnon eri vesikalusteisiin. Sen avulla voidaan siis kytkeä useampia vesijohtoja yhteen. Jakotukin paikka sijoittuu yleensä keskelle taloa, esimerkiksi eteisen kaappiin. Jakotukin tilavaraus sekä saavutettavuus on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Teknisen tilan sijoittaminen kauas märkätilasta vaikuttaa merkittävästi asennus- ja asuinkustannuksiin, sillä lämpimän veden kiertoa joudutaan lisäämään. LVI-suunnittelija osaa ottaa tämän huomioon arkkitehdin kanssa ja siksi onkin tärkeää, ottaa LVI-suunnittelu mukaan jo projektin alkutaipaleella.

Märkätilat on suositeltavaa sijoittaa lähekkäin, sillä kaikki ylimääräiset vesiputket, viemärilinja sekä poistoilmakanava nostavat kustannuksia.

Pohjaratkaisulla on tosi iso merkitys siihen, mitä talotekniikka tulee maksamaan.

- Tuomas Suomala, Spigot

Minkälaisia kodin viilennysmahdollisuuksia löytyy?

Erilaisiin tarpeisiin sopivat luonnollisesti erilaiset ratkaisut. Ilmalämpöpumppu on todella tehokas ja nopea. Maaviileä taas poistaa kosteutta sisätiloista vaikuttaen kokoajan taustalla, mutta se ei ole kovin tehokas. Lattiaviilennys toimii lattialämmitysputkiston avulla. Myös tuloilman kautta voidaan viilentää.

Edellä mainittujen esimerkkien lisäksi kotia voidaan viilentää myös ilmansuuntien huomioonottamisella, ikkunoiden koolla sekä auringonvalon varjostamisella. Auringosta tuleva lämpökuorma on siis otettava huomioon jo talon suunnittelun ensimetreillä.

Miten optimoida kodin äänieristys?

Joku voi haluta äänieristää esimerkiksi makuu- tai työhuoneet täysin, toinen taas vähentää ääniä hieman. Kodin äänieristyksen tarpeet on hyvä olla tiedossa jo suunnittelun alkuvaiheessa.

Kodin äänieristykseen tulisi kiinnittää huomiota jo talon rakenteiden suunnittelussa. Myös desibeliovilla ja tiiviillä ovenkarmeilla voidaan vaikuttaa tiloista toisiin kulkeutuviin ääniin, mutta tärkeässä roolissa näyttelee myös ilmanvaihto ja sen koneiston äänet. Ääntä vaimentavan oven alla ei ole rakoa, jonka kautta ilma pääsisi vaihtumaan ja siksi huoneeseen on asennettava erikseen tulo- ja poistoilmaventtiilit. Ylimääräiset venttiilit lisäävät ilmanvaihdon tarvetta ja kun ilmanvaihtoa joudutaan kasvattamaan, koneisto käy kovemmilla kierroksilla, mikä voi aiheuttaa lisää ääniä. Tulo- ja poistorunkoon on mahdollista asentaa äänenvaimenninkanava, mikä pienentää ilmanvaihtokoneesta aiheutuvaa ääntä. Yksi vaihtoehto on myös käyttää huonekohtaisia äänenvaimennusta, joka estää äänten kulkeutumisen ilmanvaihtokanavia pitkin huoneesta toiseen.

Miltä talotekniikan tulevaisuus mahdollisesti näyttää?

AmmattiIaiset näkevät, että tulevaisuudessa suunnataan vielä enemmän energiatehokkaita tuotteita kohti. Myös yhdeksi, kaiken kattavaksi laitteeksi muutettu tekninen tila voi olla mahdollinen. Esteettisesti kaunis kaluste voitaisiin sijoittaa esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen.

Näin onnistut talotekniikan parissa ammattilaisen vinkeillä:

  • Mahdolliset tekniset erikoisuudet, kuten upotettu suihku tai seinä-WC on hyvä olla tiedossa jo suunnitteluvaiheessa. Näin asennusvaiheessa ei tule yllätyksiä, kun putkistot ja kalusteiden paikat ovat jo tiedossa. Myös lattiakaivo sekä haluttu laatan koko on suositeltavaa olla tiedossa myös mahdollisimman alussa.

  • Tunnista rakennusprojektissa oma roolisi ja muista, että rakennushankkeeseen ryhtyvällä on aina loppukädessä vastuu. Kutsu ammattilaiset jo suunnitteluvaiheessa saman pöydän ääreen, jotta jokainen osapuoli on tietoinen toivotusta lopputuloksesta ja mahdollisiin kompastuskiviin voidaan reagoida yhdessä.

  • Teknisten laitteiden asentajan on oltava tarkka asennusohjeiden kanssa, sillä aina ei ole takuita, että laitteet täyttävät Suomen määräykset. Mikäli hankit tuotteet itse, tee se asiantuntevan yrityksen kautta.

  • Ota huomioon, että teknisen tilan koko kasvaa samassa suhteessa, mitä enemmän tekniikkaa kotiin asennetaan. Tekniseen tilaan on hyvä varata hieman lisätilaa mahdollisia yllätyksiä varten. Esimerkisi kylpyamme tarvitsee lisävaarajan sekä käyttövettä lisää, mikä tarkoitaa, että tekniseen tilaan on varattava näille lisätilaa.


Tämä blogikirjoitus on pintaraapaisu talotekniikkaan. Mikäli haluat tutustua aiheeseen lisää, klikkaa tästä ja pääset kuuntelemaan jaksot kokonaan.

Previous
Previous

Perustava - Miten aloittaa rakentaminen ekologisemmin?

Next
Next

Kaikki märkätiloista - vieraana Susse Stavenhagen, Maria Silvast, Anniina Alastalo ja Timo Liikanen