Kaikki märkätiloista - vieraana Susse Stavenhagen, Maria Silvast, Anniina Alastalo ja Timo Liikanen

Rakennetaan Yhdessä -podcastin toinen kausi on täällä! Tänä keväänä istumme ammattilaisten kanssa alas ja syvennymme tuttuun tapaan erilaisiin tapoihin rakentaa, remontoida sekä asua. Kokoamme podcastin teemoja kuvien kera blogiimme, ja itse jaksot pääset kuuntelemaan tästä! Uusi jakso ilmestyy Suplaan joka perjantai.

Ensimmäinen jakso kutsuu keskustelemaan märkätiloista, kun saman pöydän ääreen kokoontuvat aiheen konkarit Susse Stavenhagen LVI Juhani Niemeltä, Maria Silvast ABL-Laatoilta, Anniina Alastalo Laattapisteeltä sekä Timo Liikanen Hansgrohelta.

Kuvat ABL-Laatat

Eurooppalaisuus, spa-tunnelma, persoonallisuus sekä energiatehokkuus. Edelliset sanat kuplivat keskustelussa, kun ammattilaiset pohtivat tämänhetkisiä avainsanoja märkätiloihin liittyen. Rohkeus revitellä poikkeavilla valinnoilla näkyy yhä useammassa kodissa. Asiakkaan oma valveutuneisuus haaveistaan ja ajatuksistaan johtaa pitkäikäiseen sekä omannäköiseen lopputulokseen.

Märkätilojen rakentaminen tai remontointi voi syödä isonkin osan budjetista, jolloin omia haaveita sekä arkisia tarpeita tulee priorisoida. Pintamateriaalien kustannuksista voi pihistää panostamalla pienempään pinta-alaan, esimerkiksi lattiaan ja valita isoimmille pinnoille edullisemman vaihtoehdon. Arkivessaan voi suunnitella huokeampia ratkaisuja, kuten esimerkiksi pinta-asennuksia ja jättää enemmän resursseja pääkylpyhuoneeseen. Vieraskylpyhuoneessa voi revitellä ja kokeilla jotain omaperäisempää, sillä tila ei ole käytössä yhtä usein.

Myös vesikalusteissa on loputtomasti vaihtoehtoja, joissa on mahdollisuus tehdä kompromisseja tinkimättä kuitenkaan kalusteiden näyttävyydestä. Mikäli budjetti on rakennusvaiheessa tiukka, on järkevää panostaa ensin pintamateriaaleihin ja asentaa väliaikaisesti edulliset hanat, sillä ne ovat helpompi uusia myöhemmin verrattuna esimerkiksi laattoihin.

“Me suomalaiset alamme pikkuhiljaa eurooppalaistumaan - uskalletaan vähän irrotella, olla itsensä näköisiä ja toteuttaa siellä kylppärissäkin sitä omaa ajatusmaailmaa ja makua.”

Timo Liikanen, Hansgrohe

Kuva Laattapiste

Näin suunnittelet pitkäikäisen ja arkeasi palvelevan märkätilan:

  • Pysähdy insipiraatiokuvien äärelle. Suhteuta toiveesi realistisesti märkätilan kokoon sekä tarvittaviin toimintoihin. Ammattilainen suosittelee aistimaan kuvista tunnelmia ja fiiliksiä enemmän kuin kopioimaan täysin samoja ratkaisuja. Yhdistä märkätilan suunnitelmat asunnon aikakauteen sekä henkeen.

  • Ammattilaiset painottavat olemaan ajoissa suunnittelun kanssa, sillä näin aikataulut, kuten toimitusajat eivät tule vastaan ja vaihtoehtoja avautuu enemmän. Pyri ennakoimaan projektin kulkua. Jo pohjatöitä, kuten kaatoja ja putkituksia tehdessä on hyvä tietää esimerkiksi laattojen koko sekä ladonta, jotta säästytään yllätyksiltä sekä mahdollisilta pettymyksiltä.

  • Ota pohjakuva sekä olennaiset mitat mukaan suunnittelutapaamiseen. Ammattilaiset painottavat, että nippelitieto tilan käyttötarkoituksesta on valtavan tärkeää. Kerro suunnittelijalle arjestasi, sillä joskus pienin yksityiskohta voi olla ratkaisevin osa suunnittelussa ja myöhemmin tilan toimivuudessa. Esimerkiksi laatan pinta, väri tai saumaväri vaikuttavat merkittävästi arkeen muun muassa liukkauden ja siisteyden kannalta.

  • Kysele käyttökokemuksia ympäriltäsi. Esimerkiksi mattamustia pintoja kannattaa välttää sekä hanoissa että altaissa, sillä mattapinnat ovat hyvin arkoja naarmuille sekä muun muassa veden jälkeen jättämälle kalkille. Harjatut pronssiset, metalliset tai mustat pinnat kestävät taas kovaakin käyttöä.

  • Näe arvo huolellisessa suunnittelussa ja panosta jo sen aikana moniääniseen kommunikointiin. Kutsu suunnittelija, asentajat sekä timpuri saman pöydän ääreen. Tiedosta resurssisi ja päätä, ulkoistatko projektinhallinnan vai vedätkö sitä itse.

Kuvat LVI Juhani Niemi (vas.) ja Laattapiste

Märkätilojen erilaiset sertifikaatit, mitä mieltä ammattilaiset ovat?

Vesikalusteiden sertifikaatit uusiuituivat teknisiltä ominaisuuksiltaan noin pari vuotta sitten. Suurilla ulkomaalaisilla valmistajilla on omat standardinsa, jotka eivät välttämättä yletä Suomessa asetettuihin säädöksiin. Ammattilaiset näkevät tässä ongelman: myydä saa mitä vaan, mutta kuluttajalla on vastuu ostaa tuote, joka täyttää oman maansa määräykset. Joskus puuttuva sertifikaatti voi ilmetä vasta kalusteen asennusvaiheessa asentajan toimesta.

Etsi askarruttavassa tilanteessa luotettava ammattilainen ja pyydä lisätietoa sertifikaatista. Ole myös valmiina kyseenalaistamaan. Sertifikaattien hyväksynnässä voi ilmetä alueellista vaihtelua Suomen sisällä, mikä voi lisätä epäselvyyksiä suunnittelun tai asennuksen aikana. Esimerkiksi Hansgrohe ja LVI Juhani Niemi takaavat valikoimansa pitävän sisällään vain tuotteita, jotka ovat yhteensopivia Suomessa säädettyjen sertifikaattien kanssa.

Myös laattojen maailmasta löytyy paljon erilaisia sertifikaatteja liittyen muun muassa laatan materiaalin alkuperään sekä laattojen tuotantoon ja kierrätykseen.

Suurlaattojen käyttö on ottanut viime vuosina suuria harppauksia. Vaikka suurlaatat ovat yleistyneet, voi niiden haastava työstö silti mietityttää. Ota avuksesi kokeneet ammattilaiset ja hyödynnä leikkaamoita.

Kuva LVI Juhani Niemi

Tulevaisuuden märkätilat

Ammattilaiset näkevät märkätilojen pitävän tulevaisuudessa sisällään:

  • kestäviä valintoja

  • laadukkuutta

  • persoonallisuutta

  • ajatuksella tehtyä suunnittelua

  • rakennuksen aikakauden kunnioittamista

Kannen kuva Laattapiste

Previous
Previous

Talotekniikka tutuksi Spigotin kanssa - vieraana Tuomas Suomala sekä Jani Verronen

Next
Next

Rakennetaan yhdessä -podcast: Asuntosijoittajan talounelma - Vieraana Viivi Rintanen